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GAWDA is pleased to distribute this information to: Distributor and Supplier Key Contacts and all 

Compliance Manual Owners.  Please carefully review this mailing and be sure the information is passed to 

the appropriate person within your organization.  Timely Safety data is a benefit of Membership in GAWDA 

 

 
 

ENCLOSED 

Safety Topic:  Do I have to train employees in first aid? 
Please contact GAWDA's OSHA and EPA Consultant, Mike Dodd for more information. 
 
Traffic Bulletin:  LPG Filling and Storage 
Please contact GAWDA's DOT and Security Consultant, Mike Dodd for more information.  
 
Medical Gas Bulletin:  FAQ, Medical Gas Roundtable and Micro-audit 
Please contact GAWDA Medical Gas Consultant, Tom Badstubner for more information. 
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2014 SAFETY TOPIC 

 

Do I have to train employees in first aid? 
 

From time to time, I get questioned by the membership on whether on not they must have 

employees trained in first aid and if they fall under the bloodborne pathogens regulations. The 

following is an OSHA Standard Interpretation on the issue. 

January 16, 2007  
 

Mr. Charles F. Brogan 
Pro Med Training Center, LLC 

P.O. Box 374 
Front Royal, VA 22630  

 

Dear Mr. Brogan:  
 

Thank you for your August 16, 2005, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). 
We apologize for the delay in our response. You sent some questions regarding OSHA's standards on first 

aid, including CPR and bloodborne pathogens. This reply letter constitutes OSHA's interpretation only of 

the requirements discussed and may not be applicable to any question not detailed in your original 
correspondence. Your paraphrased questions and our replies are below.  

 
Questions: You wrote that you teach first aid, including CPR, in the Winchester, VA, area. You have 

been asked by several employers what OSHA's standards are for first aid, including CPR and bloodborne 
pathogens. Your clients are employed at various workplaces, including, but not limited to, doctors' 

offices, construction companies, daycare facilities, and retirement homes. Does everyone have to be 

trained in first aid, including CPR and bloodborne pathogens? What if there is a career rescue squad 
within five miles of the workplace?  

 
Replies: OSHA's standard for first aid training in general industry, 29 CFR 1910.151(b), provides:  

In the absence of an infirmary, clinic, or hospital in near proximity to the workplace which is used for the 
treatment of all injured employees, a person or persons shall be adequately trained to render first aid. 
Adequate first aid supplies shall be readily available.  

In the construction industry, 29 CFR 1926.50(c) provides:  

In the absence of an infirmary clinic, hospital, or physician, that is reasonably accessible in terms of time 
and distance to the worksite, which is available for the treatment of injured employees, a person who has 
a valid certificate in first-aid training from the U.S. Bureau of Mines, the American Red Cross, or 
equivalent training that can be verified by documentary evidence, shall be available at the worksite to 
render first aid.  

The primary requirement addressed by these standards is that an employer must ensure prompt first aid 

treatment for injured employees, either by providing for the availability of a trained first aid provider at 
the worksite, or by ensuring that emergency treatment services are within reasonable proximity of the 

worksite. The basic purpose of these standards is to assure that adequate first aid is available in the 
critical minutes between the occurrence of an injury and the availability of physician or hospital care for 

the injured employee.  
 

One option these standards provide employers is to ensure that a member of the workforce has been 

trained in first aid. This option is, for most employers, a feasible and low-cost way to protect employees, 
as well putting the employer clearly in compliance with the standards. OSHA recommends, but does not 

require, that every workplace include one or more employees who are trained and certified in first aid, 
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including CPR.  
 

The other option for employers is to rely upon the reasonable proximity of an infirmary, clinic or hospital. 
OSHA has consistently taken the view that the reasonable availability of a trained emergency service 

provider, such as fire department paramedics or EMS responders, would be equivalent to the "infirmary, 
clinic, or hospital" specified by the literal wording of the standards. Emergency medical services can be 

provided either on-site or by evacuating the employee to an off-site facility in cases where that can be 

done safely.  
 

However, the requirements that emergency medical services must be "reasonably accessible" or "in near 
proximity to the workplace" are stated only in general terms. An employer who contemplates relying on 

assistance from outside emergency responders as an alternative to providing a first-aid-trained employee 

must take a number of factors into account. The employer must take appropriate steps prior to any 
accident (such as making arrangements with the service provider) to ascertain that emergency medical 

assistance will be promptly available when an injury occurs. While the standards do not prescribe a 
number of minutes, OSHA has long interpreted the term "near proximity" to mean that emergency care 

must be available within no more than 3-4 minutes from the workplace, an interpretation that has been 
upheld by the Occupational Safety and Health Review Commission and by federal courts.  

 

Medical literature establishes that, for serious injuries such as those involving stopped breathing, cardiac 
arrest, or uncontrolled bleeding, first aid treatment must be provided within the first few minutes to avoid 

permanent medical impairment or death. Accordingly, in workplaces where serious accidents such as 
those involving falls, suffocation, electrocution, or amputation are possible, emergency medical services 

must be available within 3-4 minutes, if there is no employee on the site who is trained to render first 

aid. OSHA exercises discretion in enforcing the first aid requirements in particular cases. OSHA recognizes 
that a somewhat longer response time of up to 15 minutes may be reasonable in workplaces, such as 

offices, where the possibility of such serious work-related injuries is more remote.  
 

The first aid training standards at 29 CFR 1910.151 and 1926.50(c) generally apply throughout the 
industries that they cover. Other standards which apply to certain specific hazards or industries make 

employee first aid training mandatory, and reliance on outside emergency responders is not an allowable 

alternative. For example, see 29 CFR 1910. 266(i)(7) (mandatory first aid training for logging employees), 
and 29 CFR 1910.269(b) (requiring persons trained in first aid at work locations in the electric power 

industry).  
 

The bloodborne pathogens standard at 29 CFR 1910.1030(g)(2) requires employers to provide training to 

any employees who have occupational exposure to blood or other potentially infectious materials, such as 
employees assigned medical or first aid duties by their employers. The standard at 29 CFR 1910.1030(b) 

defines "occupational exposure" as "reasonably anticipated skin, eye, mucous membrane, or parenteral 
contact with blood or other potentially infectious materials that may result from the performance of an 

employee's duties." If an employee is trained in first aid and identified by the employer as responsible for 

rendering medical assistance as part of his/her job duties, that employee is covered by the bloodborne 
pathogens standard.  

 
You may find these standards on OSHA's website, http://www.osha.gov by following the link to 

"standards" and searching for "first aid," "bloodborne pathogens," "logging," etc. In addition, because 
you serve clients in Virginia, we should refer you to the standards of the Virginia Department of Labor 

and Industry (DOLI), which administers an OSHA-approved occupational safety and health plan. Virginia's 

general industry and construction first aid standards are the same as those of federal OSHA. However, 
Virginia may interpret its first aid standards more stringently than federal OSHA interprets its standards. 

Thus, we recommend that you also contact that agency. You may contact the Virginia DOLI at the 
following address:  

  

http://www.osha.gov/index.html
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Virginia Department of Labor and Industry 
Powers-Taylor Building 

13 South 13th Street 
Richmond, VA 23219-4101 

Phone: (804) 371-2327  

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. 

OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain 
these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional 

employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note 
that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we 

update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can 

consult OSHA's website at http://www.osha.gov.  
 

if you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement 
at (202) 693-1850.  

 

Sincerely,  
 

 
 

Richard E. Fairfax, Director 
Directorate of Enforcement Programs 

 

If you have any questions on these programs, please contact me at: 
 

Michael Dodd 

GAWDA DOT, Security, OSHA, & EPA Consultant 

MLD Safety Associates, LLC 
P.O. Box 93 

Poplar Bluff, MO 63902 

(573) 718-2887 

Email: MLDSafety@hotmail.com 

 

http://www.osha.gov/index.html
mailto:MLDSafety@hotmail.com
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LPG Filling and Storage 

The primary purpose of this Bulletin is to remind people of the upcoming hot months of 
summer and the problems of overfilling LPG cylinders. This Bulletin is not meant to 
provide all the details of proper filling and storage of LPG cylinders. See Filling and 
Storage later in this Bulletin. 

 

Hot Summer Days 

The extreme heat of the summer months will cause overfilled cylinders to begin venting 
product and this venting product can be liquid which expands 270 times the volume 
when going from a liquid to a gas. Provide an ignition source and you have the equation 
for big trouble. 

 

Key Mistakes 

A very common mistake that I find is an employee putting a cylinder on the scale and 
then sliding the weight on the beam or adding weight to the electronic scale to add the 
weight of the product to the weight indicated on the scale. This doesn’t take into 
consideration any residual in the cylinder. If product or any foreign substance is inside 
the cylinder, the result is an overfilled cylinder. 

You should be taking every opportunity to check the weight of the cylinder prior to filling. 
There are times that residual product will still be in the cylinder, but many times the 
cylinder is empty and this lets you check the tare weight. 

Another common mistake I find is the employee not taking into consideration the weight 
of the filling valve and hose assembly. This results in under filling the cylinder. Not a 
safety issue but certainly a weights and measures issue and a customer satisfaction 
issue. 

 

Filling and Storage 

There are many sources of information available on the proper procedures for filling and 
storage of LPG cylinders. Some of these sources are: 

 NFPA 58, Liquefied Petroleum Gas Code; www.nfpa.org 

 National Propane Gas Association; www.npga.org 

 Your supplier 

 

  

http://www.nfpa.org/
http://www.npga.org/
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Some other storage issues to consider are: 

Empties upside down on trucks and docks: The regulations require that the 
safety relief valve must be in contact with the gas vapor and not the liquid. 
Placing forklift style cylinders upside down on the truck or dock to denote they 
are “empties” is violating the regulations. If the safety would start to vent, you 
could be releasing liquid which expands about 270 times from liquid to gas. 

 
Cylinders in racks at customers (not pin indexed): You should consider 
training your drivers and customers to place full or “empty” forklift cylinders into a 
storage rack with the safety relief valve pointed up. The index pins take care of 
this orientation while on the forklift, but many storage racks do not have the pins. 

 
Too many together in one place: You should consider not storing too many 
flammable gas cylinders in one place or large groups. If you would ever have a 
problem, you will have a very big problem fast. Smaller groups and spread out 
between the groups will let you deal with smaller problems should you ever have 
a leaking / venting cylinders or a fire. 

 
Training 

OSHA requires employees to be trained in the jobs they perform. 

DOT requires employees filling cylinders to be trained, tested and certified every 3 
years. This falls under the “Function Specific” training requirements in 172.704. 

There is an excellent DVD training program, “Dispensing Propane Safely”, available 
from the Propane Education & Research Council, that includes a test that along with an 
employer certification will satisfy the DOT requirements. 

 

Final Thoughts 

One of the most important items is the correct filling limit.  

Tare Weight + Product Weight + Filling Assembly = Full Cylinder Scale Weight. Check 
the full cylinder weight prior to removing the filled cylinder from the scale. 

Another important item is proper storage. Keep the required distances in mind and think 
about your cylinder storage. Think about the worst scenario and ask yourself if the way 
you are storing your cylinders would be a problem if you had a fire situation. 

Finally, are your employees properly trained on cylinder inspection, cylinder selection, 
filling procedures, proper marking and labeling, handling and storage, and what they 
should do in emergency situations? 
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If there are any questions regarding this Bulletin, please contact: 

Michael Dodd       

GAWDA DOT, Security, OSHA & EPA Consultant 
P.O. Box 93 
Poplar Bluff, MO 63902 
(573) 718-2887 
Email: MLDSafety@hotmail.com 

mailto:MLDSafety@hotmail.com
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Medical Gas Bulletin 

07/01/2014 

 

Frequently Asked Questions 

 

Q – What is the latest information about filling liquid nitrogen in open topped dewars for dermatologists? 

 

A – This issue has been interpreted in contradictory ways in the past. Recently, the CGA Medical Gases 

Committee published a position statement about open topped dewars (PS-38-2014, Registration of 

Facilities Filling Open Topped Medical Nitrogen Dewars For Device Use).  

The small open topped container should not contain a medical label but should include a product 

identification label. The position statement includes other clarifying information about container filling, 

personnel training and written procedures. The conditions under which you may fill these open topped 

containers without FDA registration are detailed in the position statement. 

 
If you fill open topped dewars with medical liquid nitrogen, we recommend that you download the 

position statement from CGANet.com. Of course, this is available at no cost for participating GAWDA 

members. The GAWDA Medical Gas SOP’s are being revised to recognize this new industry position. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

July Medical Gas Roundtable (07/25/2014)  

 

CGMP - Subpart F – Production and Process Controls  
These GAWDA Medical Gas roundtables are excellent sources of CGMP training and the latest industry 

compliance news. In June we covered how to survive an FDA audit.  

In July, we will cover Subpart F – Production and Process Controls --- SOPs, filling cylinders, equipment 

identification, reprocessing, etc.  

 

For your information, we are also conducting the following webinars in July:  

• Medical Device Gases - QSR Subparts K, L & M - Handling, Storage, Distribution, Installation, 

Packaging and Labeling Control, Records 

• Specialty Gas - Making Highly Reliable Gravimetric Mixtures   

These and other webinars are available as a streaming recording at a time convenient to you. If you are 

unable to view the webinar live, just let us know and we will send you the link to the recording. If you 

would like to receive invitations to the training webinars, just send an email to amy@asteriskllc.com 

. 

 

  

mailto:amy@asteriskllc.com
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Micro-audit 

 

This section of the Medical Gas Bulletin lists small steps you can take each month to improve your 

medical gas management system. These steps are not designed to be a full audit, but rather small steps to 

sample your compliance. 

For this month, simply do these items: 

1. Authorized Procedures – Verify that your SOPs have been authorized in writing by your Quality 

Control Unit. 

2. Following SOPs – Be sure that your cylinder filling personnel are strictly following the authorized 

procedures. This is easily accomplished by taking a copy of the cylinder fill procedure to the manifold 

and watching the operator fill the cylinders. 

 

 

Tom Badstubner 

GAWDA Medical Gas Consultant 

Telephone: 508-883-0927  

Email: tom@asteriskllc.com 

 

mailto:Tom@AsteRiskLLC.com

